Γιαννακούλης Λουκάς

1960 - 2013

Ο Λουκάς Γιαννακούλης γεννήθηκε στη Λειβαδιά και μαθήτευσε στο δημοτικό και γυμνάσιο της περιοχής.

Από νωρίς άρχισαν να διαφαίνονται οι κλίσεις του προς τη ζωή. Ως προς  την επιστήμη του τον μάγεψε η δουλειά του πατέρα του που ήταν μηχανικός και έτσι αργότερα σπούδασε αρχιτέκτων στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, στα γυμνασιακά του χρόνια, η κοντινή επαφή με την φύση και τον Παρνασσό τον ώθησε σε εξερευνήσεις, μερικές φορές παράτολμες. Μέχρι του σημείου, ο πατέρας του να του ορίσει από κοντά «συνοδό» για να τον προσέχει λίγο. Σε αυτή την ηλικία άρχισαν και οι πρώτες του αναζητήσεις με τις μοτοσυκλέτες και γενικά κάθε τι μηχανοκίνητο. Κλεφτές βόλτες με «μοτοσακό» της εποχής ήταν η διασκέδαση του όταν δεν διάβαζε ή περιτριγύριζε τα βουνά.

Οι μεγάλες του αγάπες μεγάλωσαν μαζί μ’ αυτόν. Ο Λουκάς ανέπτυξε σημαντική ορειβατική δραστηριότητα, όταν οικογενειακά μετακόμισε στην Αθήνα. Με τον ΕΟΣ Αθήνας το 1985 συμμετείχε στην τραγική πρώτη πανελλήνια αποστολή στο Annapurna South. Αργότερα, το 1987, κατά τις σπουδές του, συμμετείχε σε αποστολή στο Huascaran του Περού με την Ορειβατική Λέσχη Θεσσαλονίκης, κάνοντας την πρώτη ελληνική ανάβαση. Παράλληλα, πραγματοποίησε πολλές νέες διαδρομές στην Ελλάδα και επανέλαβε πολλές σημαντικές διαδρομές στις Άλπεις και την Ελλάδα. Το 1987 ανακηρύχτηκε Εκπαιδευτής Ορειβασίας της ΕΟΟΑ, το 1993 Οδηγός Ελληνικών Βουνών της ΕΟΟΑ και το 2005 Οδηγός Βουνού της IFMGA. Από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΟΒ ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος.

Παράλληλα βέβαια με το βουνό φούντωνε και η άλλη μεγάλη αγάπη του, τα μηχανοκίνητα σπορ. Ύστερα από δυο χρόνια συστηματικής προετοιμασίας έλαβε μέρος το 2004 στον θρυλικό αγώνα Paris-Dakar με ένα Honda XR 400 και έγινε ο πρώτος έλληνας που τερμάτισε (μαζί με τον άλλο οδηγό της ομάδας που τερμάτισε σε καλύτερη θέση) ολόκληρη τη διαδρομή.
Τα τελευταία χρόνια συνέχισε με αγώνες κλασσικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Ένα απίθανο ατύχημα με την κλασσική Porsche του στάθηκε η αιτία να φύγει από κοντά μας.

Η μεγαλύτερη αγάπη όμως του Λουκά ήταν η οικογένεια του. Παντρεμένος με την σύζυγό του Μαρία, απέκτησε τρεις γιούς που τους μύησε, όσο πρόλαβε, στις χαρές του βουνού. 

βρείτε μας και εδώ

ΣΕΟΒ | Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού