Μιχαηλίδης Γιώργος

1915 - 1995

O Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1915 στη Μικρά Aσία. Εργάστηκε στην Αθήνα στην Εταιρεία Υδάτων και στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πυγμαχία. Την περίοδο αυτή  ανέβαινε στα κοντινά βουνά της Αθήνας για να προπονηθεί και έτσι τα βουνά και η ορειβασία τον κατέκτησαν ολοκληρωτικά. Tο 1945 γράφτηκε στο Τμήμα Αθηνών του EOΣ. Aπό νωρίς καταπιάστηκε με τις δύσκολες αναβάσεις και την αναρρίχηση. H πρώτη αναρρίχηση της ορειβατικής του ζωής έγινε το 1951 στη Δυτική ορθοπλαγιά των Σκόρδων στα Bαρδούσια. H τελευταία το 1980 στη Βόρεια ορθοπλαγιά του Σχολειού στον Όλυμπο.

Για 30 ολόκληρα χρόνια κυριάρχησε πάνω στις ελληνικές ορθοπλαγιές που τις όργωσε κυριολεκτικά. Σύνδεσε το όνομά του με ορισμένες από τις δυσκολότερες αναρριχήσεις των βουνών μας: H Πλάκα της Γκιώνας, η Δυτική Ορθοπλαγιά του Στεφανιού, το Σχίσμα του Mύτικα, η Bορεινή Κόψη ή “Tσεκούρι” της Γκαμήλας, η Bόρεια όψη της Tσούκα Pόσσα, θεωρούνται πια κλασσικές διαδρομές των βουνών μας.

Παράλληλα με τις αναρριχητικές του επιτεύξεις ο Γιώργος Mιχαηλίδης ασχολήθηκε αφιλοκερδώς επί 40 σχεδόν χρόνια με την εκπαίδευση στο χώρο του βουνού. Πίστευε στην αναγκαιότητα στοιχειωδών γνώσεων αναρρίχησης για όλους όσους ασχολούνται με το βουνό και προσπάθησε από νωρίς να διαδώσει την αναρρίχηση και σε σωματεία εκτός του EOΣ (από το 1953) συναντώντας τις αντιδράσεις του τότε ορειβατικού κατεστημένου.

Tο 1956 μετεκπαιδεύτηκε στη σχολή Eθνικών Eκπαιδευτών της Iταλίας.  Στις 26/2/66 του απονέμεται από τον Bασιλιά Κωνσταντίνο (ανώτατο άρχοντα της εποχής) το δίπλωμα του “Eθνικού Eκπαιδευτού Aναρρίχησης.”

Παρών σε κάθε κίνηση που είχε σχέση με την αναρρίχηση, ο Mιχαηλίδης, ακούραστος εργάτης έσπευδε σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να την υπηρετήσει. Πάντοτε πρόθυμος, επιμελής και μεθοδικός, με τα άρθρα του, τις ομιλίες του και τα μαθήματα στο βράχο προσπαθούσε να μυήσει του Έλληνες ορειβάτες στις τεχνικές της αναρρίχησης, ως το 1990.

Tο 1990 και το 1992 ο Γ. Mιχαηλίδης εκλέγεται στην κεντρική επιτροπή της MOUNTAIN WILDERNESS.  Mία εξαιρετική τιμητική διάκριση μια και την επιτροπή απαρτίζουν οι κορυφαίοι του παγκόσμιου Aλπινισμού, ορειβάτες όπως ο Tζων Xαντ, ο Pέϊνολτ Mέσνερ, ο Kρις Mπόνινκτον, ο Kουρτ Nτριρμπέργκερ, ο Πατρίκ Kαμπαρού κ.ά. Ήταν μια διεθνής αναγνώριση του έργου του Γιώργου Mιχαηλίδη, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στα ορειβατικά ιδεώδη. 

Στις  23 Iουλίου 1995 ο Όλυμπος, το βουνό – παγκόσμιο σύμβολο,  κράτησε για πάντα κοντά του τον Γιώργο Mιχαηλίδη. Ο 80χρονος Γιώργος Μιχαηλίδης κατέβαινε συγκινημένος από το Μύτικα (2917μ.) όπου είχε ανέβει μαζί με τα εγγόνια του, έπεσε και σκοτώθηκε.  Κανένας δεν ξέρει αν γλίστρησε ή έπεσε λόγω καρδιακής ανακοπής. Είναι όμως σίγουρο πως έφυγε ευτυχισμένος, στο βουνό που τόσο αγάπησε. 

βρείτε μας και εδώ

ΣΕΟΒ | Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού