Ανανιάδης Χρήστος

1963 - 2017

Το πάθος και η αγάπη για τη φύση αλλά και η πεποίθηση ότι η ζωή πρέπει να είναι μια περιπέτεια, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τον Χρήστο στην απόφαση να αφιερώσει τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας στα βουνά.

Το 1983 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αναρρίχηση και πολύ σύντομα, το 1985, έγινε στέλεχος εκπαίδευσης της Ε.Ο.Ο.Α. Για τα επόμενα χρόνια είχε σημαντικήπαρουσία στα βουνά αλλά και σε σχολές ορειβασίας και αναρρίχησης, συνδυάζονταςτους προσωπικούς του στόχους με την εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Έγινε ενεργό μέλος της Ο.Α.Λ.Θ, με συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο,απολαμβάνοντας αναβάσεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά βουνά  χειμώνα καικαλοκαίρι.

Το 1993 μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες της Ε.Ο.Ο.Α. έγινε ΕθνικόςΕκπαιδευτής Ορειβασίας Αναρρίχησης και Οδηγός Βουνού.

Αγάπησε πολύ τα Μετέωρα όπου σκαρφάλωσε εκατοντάδες διαδρομές με πελάτες Έλληνες στα πλαίσια σχολών, αλλά και ξένους. Σκαρφάλωσε πολύ στη Ζηλνιά και επανέλαβε τις διαδρομές Μποτίνη-Γουναρίδη, Στιγμή της Αλήθειας και Τρίτη Δόση με μαθητές σχολής ορειβασίας, μεταξύ άλλων. Άνοιξε τη διαδρομή Μηνίσκος στην Αστράκα με τον Τ. Μπουντόλα και σκαρφάλωσε σε πολλά αναρριχητικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας στα πλαίσια σχολών αλλά και για προσωπική του απόλαυση.

Από τις δράσεις του ξεχωρίζουν η ανάβαση στο Mont Blanc (4.807m), και η ανάβαση στη κορφή Elbrus (5.642μ) στο Καύκασο, καθώς και η  χειμερινή κόψη του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο από νέα διαδρομή 1.500μ. (1/2017), ενώ την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησε την κλασική διαδρομή στην κόψη (1/2016). Αναρριχήθηκε αρκετές φορές στην κόψη του Ξερολακκιού με πελάτες και στο Στεφάνι, με τις διαδρομές Μάτι, Αχλάδι, και Αγνώστων να ξεχωρίζουν, με μαθητές σχολής ορειβασίας.

Σπούδασε Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος και εργάστηκε για χρόνια ως υπεύθυνοςεισαγωγών και πωλήσεων στο χώρο των ιατρικών μηχανημάτων υψηλήςτεχνολογίας. Το 2011 κάνοντας μια μεγάλη και δύσκολη στροφή στη ζωή του αποφασισε να αφοσιωθεί στο μεγάλο του όνειρο που είναι η προσφορά όμορφων εμπειριών και
εκπαίδευσης στα Ελληνικά βουνά μέσα από την ίδρυση της εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών Οδηγού Βουνού Mountain Spirit.Γρήγορα εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε για τις υπηρεσίες που με επαγγελματισμό,γνώση, ευαισθησία και αγάπη προσέφερε, αποκομίζοντας δεκάδες εξαιρετικά σχόλια από ανθρώπους από όλο τον κόσμο τους οποίους συνόδευσε πεζοπορικά και τεχνικά, όλες τις εποχές, στα Ελληνικά βουνά.

Ο Χρήστος εκτός από ορειβάτης και εκπαιδευτής ήταν και ένας πολύ καλός οικογενειάρχης με αγάπη και φροντίδα για τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά.

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου του 2017, η μονοήμερη εξόρμηση στο βουνό που αγαπούσε αχόρταγα να βρίσκεται, τον Όλυμπο, έμελλε να είναι και η τελευταία, αφήνοντας εκεί τα όνειρά του για νέες εμπειρίες και εξερευνήσεις που με πάθοςπροετοίμαζε, γιατί πάντα πίστευε ότι «τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι αυτά που κάνεις και όχι αυτά που έχεις».

Ο Χρήστος Ανανιάδης λείπει από την αγαπημένη του οικογένεια, από την παρέα μας των Ελλήνων Οδηγών Βουνού, από τους πολυάριθμους πελάτες του σε όλο τον κόσμο, την ορειβατική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας. Ο αδόκητος θάνατός του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όλο τον ορειβατικό κόσμο της χώρας. Χρήστο έμεινες για πάντα στο αγαπημένο σου βουνό αλλά λείπεις σε όλους μας. Θα μας μείνει αξέχαστο το πηγαίο και ειλικρινές σου χαμόγελό και ο ακέραιος χαρακτήρας σου. Εμείς οι φίλοι σου δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

βρείτε μας και εδώ

ΣΕΟΒ | Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού