Στοιχεία
Περιοχή: Λάρισα
Τηλέφωνο: +30 2410612623
E-mail: kouniakis@sch.gr
Ημερομηνία γέννησης: 4/12/1960
Σχολές
Έχει διδάξει και οργανώσει επί σειρά ετών σχολές Αρχαρίων και Μέσου Επιπέδου στην Αθήνα, στη Λάρισα και στην Ελασσόνα, οι οποίες επιβλέπονται από την ΕΟΟΑ.
Ήταν εξεταστής στο Ι.Ε.Κ Συνοδών Βουνού Ιωαννίνων και βοήθησε στη δημιουργία και σχεδίαση αναρριχητικών πεδίων, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Σωματεία / Σύλλογοι
Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας και Ταμίας του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) Αθηνών το 1994-1996 και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης το 1997-99, με αρμοδιότητα Αναπληρωτής Υπεύθυνος Ορειβασίας.
Ορειβατικές Αποστολές
Την άνοιξη του ’93 διέσχισε (trekking) την περιοχή KHUMBUHIMAL του Νεπάλ, μέχρι την κατασκήνωση βάσης του EVEREST. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης, ανέβηκε σε διάφορες trekking κορυφές, όπως το CHUKHUNGREE (5.857 μ.).
Το καλοκαίρι του ’95, ήταν μέλος της Εθνικής Ομοσπονδιακής αποστολής στο PAMIR. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ανέβηκε στην κορυφή KORZENESKAYA (7.105 μ.).
Το καλοκαίρι του ΄96, οργάνωσε και ηγήθηκε με επιτυχία την αποστολή του ΕΟΣ Αθηνών στο MUZTAGATA (7.546 μ.) στην Κίνα.
Το καλοκαίρι του ΄97, οργάνωσε και ηγήθηκε με επιτυχία την αποστολή του Ε.Ο.Σ. Αθηνών στο HUASCARAN (6.768 μ.) στις Περουβιανές Άνδεις και επιχείρησε, για πρώτη φορά από Ελληνικής πλευράς, την ανάβαση στην τεχνικά δύσκολη κορυφή SANTACRUZ (6.108 μ.).
Τον Ιούλιο του 2011, ήταν μέλος ελληνικής αποστολής στα Ινδικά Ιμαλάια, την οποία οργάνωσε ο Νίκος Κρούπης. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ανέβηκε στην κορυφή PAGODA (5.950 μ.).
Αναβάσεις / Αναρριχήσεις
Έχει στο ενεργητικό του πολλές επαναλήψεις αναρριχητικών διαδρομών υψηλής δυσκολίας, όπου ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πρώτη χειμερινή επανάληψη της διαδρομής Μιχαηλίδη στη ΓΚΙΩΝΑ (μέχρι το διάζωμα). Έχει ανοίξει αρκετές νέες διαδρομές υψηλής δυσκολίας σε διάφορα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας, με τις πιο αξιόλογες από αυτές να είναι: «ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ» στη Συκιά της ΓΚΙΩΝΑΣ (την οποία είχε ξεκινήσει να την ανοίγει μοναχικά), «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ» στην ορθοπλαγιά της ΓΚΑΜΗΛΑΣ (στην οποία χρησιμοποιήθηκε portaledge για το άνοιγμά της), και την «ΝΕΡΟΣΥΡΜΗ» στην ορθοπλαγιά του Ζεμενού, η οποία θεωρείται ως αναρριχητική διαδρομή πρότυπο, για την υψηλή της δυσκολία με την ελάχιστη μόνιμη ασφάλιση.
Έχει πραγματοποιήσει αρκετές αναρριχήσεις στις Γαλλικές Άλπεις (MONTBLANC), στις Ελβετικές Άλπεις (MATTERHORN) και στη Σκοτία (BENNEVIS)
Το 1993, βραβεύτηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης για την ανάβαση της διαδρομής NOSE,μιας από τις αξιολογότερες αναρριχητικές διαδρομές στον κόσμο, στο Εθνικό Πάρκο YOSEMITE της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2001 επήγε στο WADIRUM της Ιορδανίας, όπου αναρριχήθηκε αρκετές διαδρομές στην περιοχή.
Το 2002 μετέβη στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποίησε διάφορες αναβάσεις και αναρριχήσεις στα βουνά TATRA.
Το καλοκαίρι του 2007, επήγε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά για να αναρριχηθεί στο φημισμένο DEVIL’STOWER. Εκεί, ανέβηκε σε διάφορες αναρριχητικές διαδρομές, με την πιο αξιόλογη την ELMATADO.
Τον Ιούλιο του 2013, πραγματοποίησε αναβάσεις στους μεγάλους αναρριχητικούς τοίχους (bigwallclimbing) CAPACETE και PICOMAIOR της Βραζιλίας. Επίσης, αναρριχήθηκε τη διαδρομή Κ2 που βρίσκεται κάτω από το Άγαλμα του Χριστού, το σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας.
Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, μετέβη στο βορειοδυτικό άκρο του Καναδά, όπου επιχείρησε να ανέβει τη φημισμένη διαδρομή LOTUSFLOWERTOWER, την οποία εγκατέλειψε λόγω κακοκαιρίας, έχοντας ανέβει τα 2/3 της διαδρομής.
Τον Αύγουστο του 2018, βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη για να σκαρφαλώσει τους γρανιτένιους τοίχους του TSARANORO, το οποίο θεωρείται το YOSEMITY της Αφρικής.
Κοινωνική προσφορά
Ως κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει, αναφέρεται η οργάνωση (με τη βοήθεια του Θ. Κλαουδάτου) μεταφοράς παιδιών Δημοτικών σχολείων της Αθήνας στα μονοπάτια της Πάρνηθας και η ενημέρωσή τους για τον Εθνικό Δρυμό.
Σχεδίασε, ανάπτυξε και εφάρμοσε στατιστικό λογισμικό, για την διερεύνηση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα αθλήματα και στις δραστηριότητες του βουνού.
Συμμετείχε στην έρευνα και την ανάσυρση νεκρού Ιταλού ο οποίος σκοτώθηκε στη Δίρφυ κάνοντας extreme ski.
Το Φεβρουάριο του ‘97 συμμετείχε στην έρευνα και την ανάσυρση νεκρού αναρριχητή ο οποίος σκοτώθηκε στον Ερύμανθο κατά τη διάρκεια ανάβασης μιας αναρριχητικής διαδρομής.
Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τις μαραθώνιες αποστάσεις και για 2 χρόνια βοήθησε στην οργάνωση του ορειβατικού Μαραθωνίου «FAETHON” στον Όλυμπο.
Συγγραφική δραστηριότητα
Έχει συγγραφική δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει διάφορα τεχνικά άρθρα όπως, Μετεωρολογία, Χιονοστιβάδες, Προσανατολισμός, Βασικές αρχές του GPS και ήταν εισηγητής στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Αθηνών to 2004, με θέμα «Συμμετοχή των υλικών στην ανάπτυξη της ορειβασίας».