Ορειβατικό Σκι

Το ορειβατικό σκι (ski touring) είναι η τέχνη του να ταξιδεύεις στα βουνά το χειμώνα με τα σκι στα πόδια. Είτε ανεβαίνοντας σε κορυφές, είτε κυνηγώντας όμορφες καταβάσεις σε ανοιχτές πλαγιές ή απότομα λούκια, είτε κάνοντας μεγάλες διασχίσεις σε κάτασπρες οροσειρές ή απλά μια ήσυχη ευχάριστη βόλτα στο υπέροχο χιονισμένο τοπίο. Είναι σίγουρα το πιο γρήγορο, ευχάριστο και αποτελεματικό μεταφορικό μέσο στο χειμερινό βουνό. Μια αδιάφορη πλαγιά ή μια μεγάλη σάρα που το καλοκαίρι ο ορειβάτης απλά θα την προσπερνούσε ή θα την απέφευγε, το χειμώνα για το χιονοδρόμο μπορεί να είναι η απόλυτη κατάβαση της ημέρας.

Για να απομακρυνθεί κάποιος από το συνωστισμό των χιονοδρομικών κέντρων χρειάζεται, εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό (σκι, ορειβατικές δέστρες, «φώκιες», πομποδέκτης, σόντα, φτυάρι), την ικανότητα να χιονοδρομεί σε διαφορετικές ποιότητες χιονιού και να δέχεται, να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο χειμερινό βουνό. Μακριά από τις ελεγχόμενες πίστες των χιονοδρομικών κέντρων, ο ορειβάτης – χιονοδρόμος πρέπει να είναι ικανός να προσανατολίζεται σωστά, να ακολουθεί ασφαλές δρομολόγιο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση και να έχει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία να κινείται σε πεδίο πιθανών χιονοστιβάδων, συνδυάζοντας, βέβαια, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση να πραγματοποιεί διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος χιονοστιβάδας.

Η ανταμοιβή του χιονοδρόμου που κάνει ορειβατικό σκι είναι μεγάλη. Στην Ελλάδα οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες και τα βουνά μας σχεδόν ανεξερεύνητα χιονοδρομικά. Όλες οι οροσειρές της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τα βουνά της Κρήτης και της Εύβοιας μπορούν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στο χιονοδρόμο που θα μπει στον κόπο να τα εξερευνήσει. Κάθε χειμώνα με το που θα πέσουν οι πρώτες νιφάδες μέχρι αργά την άνοιξη είναι εκεί και μας περιμένουν.

βρείτε μας και εδώ

ΣΕΟΒ | Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού