Αναρρίχηση Βράχου

Η αναρρίχηση βράχου και πιο συγκεκριμένα η ελεύθερη αναρρίχηση είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφό του, δηλαδή τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του. Φυσικά, χρησιμοποιούμε σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό στην ελεύθερη αναρρίχηση, αλλά μόνο για την ασφάλειά μας, για να περιορίσουμε τις συνέπειες μιας πιθανής πτώσης.

Το σκαρφάλωμα στα βράχια είναι ένα άθλημα που προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Επιλέγοντας τον τρόπο και τον τόπο που το εξασκούμε μπορεί να είναι μια ευχάριστη σωματική άσκηση έως μια μεγάλη περιπέτεια. H αναρρίχηση έχει πολυσύνθετες απαιτήσεις, χρειάζεται συντονισμό του μυαλού με το σώμα. Εκτός από αθλητική ικανότητα, απαιτεί ηρεμία, τόλμη και φαντασία.

Η αναρρίχηση βράχου είναι από τους πιο δημοφιλείς τομείς της ορειβασίας. Με τη σειρά της έχει αποκτήσει αρκετά παρακλάδια, όπως η αγωνιστική αναρρίχηση, η αθλητική αναρρίχηση (sport climbing), η αναρρίχηση περιπέτειας (trad climbing), η αναρρίχηση μεγάλων ορθοπλαγιών (big wall climbing), η τεχνητή αναρρίχηση (aid climbing), η μοναχική (solo) αναρρίχηση, η μοναχική αναρρίχηση χωρίς χρήση ασφαλιστικών μέσων (free solo), η αναρρίχηση πολύ χαμηλών βράχων (bouldering), η αναρρίχηση τεχνητών τοίχων ή πιστών (artificial wall – indoor climbing).

Όλα έχουν κοινό παρονομαστή το παιχνίδι με τη βαρύτητα, το κενό, το φόβο. Ο καθένας ασχολείται με αυτό που πραγματικά του αρέσει και τον γεμίζει. Άλλωστε μόνο η απόλυτη εξειδίκευση ανοίγει νέους δρόμους και πραγματικά σπρώχνει σε υψηλότερα επίπεδα τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

βρείτε μας και εδώ

ΣΕΟΒ | Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού