το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο Το Συμβούλιο Τα Μέλη - Οδηγοί Βουνού Κώδικας δεοντολογίας Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Επικοινωνία
εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Σχολή Οδηγών Βουνού
υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Ορειβασία Αναρρίχηση βράχου Αναρρίχηση πάγου Σκι Canyoning Εργασίες σε ύψος
Χρονολόγιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Εδώ και τρεις μήνες, είμαστε όλοι μας μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας επιδημικής κρίσης. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναβάθμισε πριν από μία βδομάδα, τη κρίση σε πανδημία, που σημαίνει πως αφορά πλέον τους πάντες, είναι πολύ σοβαρό και καλούμαστε να δράσουμε άμεσα.

Το σύστημα υγείας μας αυτή τη στιγμή αναπροσαρμόζεται με βάση τη γνώση που έχουμε αποκομίσει από την Κίνα την Ιταλία και τις άλλες χώρες, έτοιμο να δώσει τη μάχη, και να αντιμετωπίσει την κορύφωση με ένα καλύτερο προφίλ. Τι κάνουμε όμως εμείς οι πολίτες;

Ίσως να ήταν περιττή, μια ανακοίνωση του σωματείου μας, τη στιγμή που υπάρχουν οι γενικές οδηγίες του κρατικού μηχανισμού που καλύπτουν όλες σχεδόν τις δημόσιες δραστηριότητες. Θέλουμε να σταθούμε όμως σε ένα σημείο: Είναι διακριτή μία ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για έξοδο σε όλους μας, καθώς οι μέρες περνούν και ο περιορισμός μας συνεχίζεται. Η αντίδραση κάθε χώρας στον ιό εξαρτάται από τον πολιτισμό, τις συνήθειες της, τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά και τη διακυβέρνησή της.

Η κοινωνική απομάκρυνση είναι η νέα κανονικότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Είναι αφύσικο και δυσάρεστο, αλλά φαίνεται πως είναι απαραίτητο. Το παράδειγμα της Κίνας δείχνει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την «ισοπέδωση της καμπύλης». Αλλά η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και αβεβαιότητας.

Ειδικά εμείς οι άνθρωποι της φύσης και της δράσης, που αγαπάμε την ελευθερία των βουνών και γενικότερα της υπαίθρου, αισθανόμαστε το βάρος του εγκλεισμού ακόμη περισσότερο. Μέσα σε αυτή τη φόρτιση εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η ύπαιθρος, κάποιο καταφύγιο, ένα ερημικό μονοπάτι ή ένα αναρριχητικό πεδίο, είναι μια ασφαλής διέξοδος. Όμως παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες, βλέπουμε ότι οι περιορισμοί γίνονται όλο και πιο ασφυκτικοί. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων στον ίδιο χώρο, κάτι που ουσιαστικά σταματάει τη λειτουργία όλων των ορεινών καταφυγίων αλλά και σχεδόν όλων των σχολών μας. Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας μας μεταφέρουν, ότι και οι μικρές συνευρέσεις ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, πιθανά να συμβάλουν στη διάδοση. Κάποια από τα επαγγέλματα υψηλής κινητικότητας όπως το δικό μας, αργήσανε εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν άμεσα λόγο της κεκτημένης ταχύτητας, κάτι που εμείς το πληρώνουμε με δύο συνάδελφους μας σε νοσηλεία, ο ένας μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση. Το γεγονός αυτό συμβάλει στην ευαισθητοποίηση μας, και γίνεται ξεκάθαρο σε όλους μας πως τώρα πρέπει να πράξουμε υπεύθυνα.

Παρακαλούμε προσέξτε τα εξής:

1) Η οδήγηση οχημάτων οδηγεί σε έκθεση σε πρατήρια καυσίμων, καταστήματα κτλ. αλλά και σε απρόβλεπτες έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να σας φέρουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους

2) Η δραστηριότητα που σκοπεύετε να κάνετε στο χώρο επιλογής σας, οδηγεί στην πιθανότητα να συναντηθείτε με άλλες ομάδες ανθρώπων

3) Ένα ατύχημα στη διάρκεια της δραστηριότητάς σας, που παρουσιάζει αυξημένο ρίσκο, μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποιο νοσοκομείο. Συνέπεια η πιθανή έκθεση σας ή και η έκθεση συγγενικών και φιλικών προσώπων που θα προσέλθουν για βοήθεια. Επίσης θα προκληθεί μια περιττή επιβάρυνση του συστήματος υγείας, που θα μπορούσε να αποφευχθεί για ένα εύλογο διάστημα.

Βάσει λοιπόν των παραδειγμάτων από τις άλλες χώρες, εξαρτάται απ' όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας, αν τελικά, η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Η αλόγιστη συμπεριφορά μας και η έκθεσή μας σε κίνδυνο μπορεί αυτή τη στιγμή να θέσει σε κίνδυνο, εκτός από τον εαυτό μας, και άλλους συμπολίτες.

Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους, αλλά και από εσάς τους φίλους των σπορ της φύσης, να συμμορφώνεστε με τους προβλεπόμενους περιορισμούς. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του ιού, με την ελπίδα ότι η επιστροφή στην κανονική μας ζωή και στην επαφή με τη φύση, θα είναι πλήρως εφικτή και πάλι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εμείς οι οδηγοί βουνού, εκπαιδευτές ορειβασίας, αναρρίχησης, και ορειβατικού σκι, ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, φέρουμε κοινωνική ευθύνη μέσω της λειτουργίας του ρόλου μας και θα είμαστε εδώ και πάλι, μόλις βγούμε όλοι μαζί νικητές από αυτή τη κρίση.

Ευχόμαστε σε εσάς και στις οικογένειές σας καλή τύχη και δύναμη για τις επόμενες μέρες και παρακαλούμε κάντε ότι περνά από το χέρι σας να μείνετε υγιείς εσείς και οι δίπλα σας!


Αθήνα 20/03/2020
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΒΟΥΝΟΥ

επιστροφή


Facebook