το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο Το Συμβούλιο Τα Μέλη - Οδηγοί Βουνού Κώδικας δεοντολογίας ¶δεια ¶σκησης Επαγγέλματος Επικοινωνία
εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Σχολή Οδηγών Βουνού
υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Ορειβασία Αναρρίχηση βράχου Αναρρίχηση πάγου Σκι Canyoning Εργασίες σε ύψος
Τα Μέλη - Οδηγοί Βουνού

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΥΝΙΑΚΗΣ

  • Ταχυδρομική διεύθυνση: Θεοφράστου 29Α, 41335, Νέα Πολιτεία, Λάρισα
  • Τηλέφωνο: +30 2410612623
  • E-mail: kouniakis@sch.gr
  • Ημερομηνία γέννησης: 4/12/1960
  • Ορειβατική εκπαίδευση: Σχολή Ορειβασίας ΕΟΣ Αθηνών, Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας ΕΟΟΑ.

Ο Χριστόφορος Κουνιάκης ασχολείται με την ορειβασία-αναρρίχηση από το 1979. Παρακολούθησε με επιτυχία την 1η ετήσια σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αθηνών και τη Σχολή Εκπαιδευτών του Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Έχει διδάξει και οργανώσει επί σειρά ετών σχολές Αρχαρίων και Μέσου Επιπέδου, που επιβλέπονται από την ΕΟΟΑ, ήταν εξεταστής στο Ι.Ε.Κ Συνοδών Βουνού Ιωαννίνων και βοήθησε στη δημιουργία και σχεδίαση αναρριχητικών πεδίων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές επαναλήψεις αναρριχητικών διαδρομών υψηλής δυσκολίας, όπου ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πρώτη χειμερινή επανάληψη της διαδρομής Μιχαηλίδη στη ΓΚΙΩΝΑ (μέχρι το διάζωμα). Έχει ανοίξει αρκετές νέες διαδρομές υψηλής δυσκολίας σε διάφορα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας, με τις πιο αξιόλογες από αυτές να είναι: «ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ» στη Συκιά της ΓΚΙΩΝΑΣ (την οποία είχε ξεκινήσει να την ανοίγει μοναχικά), «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ» στην ορθοπλαγιά της ΓΚΑΜΗΛΑΣ (στην οποία χρησιμοποιήθηκε portaledge για το άνοιγμά της), και την «ΝΕΡΟΣΥΡΜΗ» στην ορθοπλαγιά του Ζεμενού, η οποία θεωρείται ως αναρριχητική διαδρομή πρότυπο, για την υψηλή της δυσκολία με την ελάχιστη μόνιμη ασφάλιση. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει αρκετές αναρριχήσεις στις Γαλλικές ¶λπεις (MONT BLANC), στις Ελβετικές ¶λπεις (MATTERHORN) και στη Σκοτία (BEN NEVIS). Διέσχισε (trekking) την περιοχή KHUMBU HIMAL του Νεπάλ, την άνοιξη του ’93, μέχρι την κατασκήνωση βάσης του EVEREST. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης, ανέβηκε σε διάφορες trekking κορυφές, όπως το CHUKHUNG REE (5.857 μ.). Βραβεύτηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης για την ανάβαση της διαδρομής NOSE, το καλοκαίρι του ΄93, μιας από τις αξιολογότερες αναρριχητικές διαδρομές στον κόσμο, στο Εθνικό Πάρκο YOSEMITE της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν μέλος της Εθνικής Ομοσπονδιακής αποστολής στο PAMIR, το καλοκαίρι του ‘95. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ανέβηκε στην κορυφή KORZENESKAYA (7.105 μ.). Το καλοκαίρι του ΄96, οργάνωσε και ηγήθηκε με επιτυχία την αποστολή του ΕΟΣ Αθηνών στο MUZTAG ATA (7.546 μ.) στην Κίνα. Το καλοκαίρι του ΄97, οργάνωσε και ηγήθηκε με επιτυχία την αποστολή του Ε.Ο.Σ. Αθηνών στο HUASCARAN (6.768 μ.) στις Περουβιανές ¶νδεις και επιχείρησε, για πρώτη φορά από Ελληνικής πλευράς, την ανάβαση στην τεχνικά δύσκολη κορυφή SANTA CRUZ (6.108 μ.). Το 2001 επήγε στο WADI RUM της Ιορδανίας, όπου αναρριχήθηκε αρκετές διαδρομές στην περιοχή, ενώ το 2002 μετέβη στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποίησε διάφορες αναβάσεις και αναρριχήσεις στα βουνά TATRA. Το καλοκαίρι του 2007, επήγε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά για να αναρριχηθεί στο φημισμένο DEVIL’S TOWER. Εκεί, ανέβηκε σε διάφορες αναρριχητικές διαδρομές, με την πιο αξιόλογη την EL MATADO. Τον Ιούλιο του 2013, πραγματοποίησε αναβάσεις στους μεγάλους αναρριχητικούς τοίχους (big wall climbing) CAPACETE και PICO MAIOR της Βραζιλίας. Επίσης, αναρριχήθηκε τη διαδρομή Κ2 που βρίσκεται κάτω από το ¶γαλμα του Χριστού, το σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας. Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, μετέβη στο βορειοδυτικό άκρο του Καναδά, όπου επιχείρησε να ανέβει τη φημισμένη διαδρομή LOTUS FLOWER TOWER, την οποία εγκατέλειψε λόγω κακοκαιρίας, έχοντας ανέβει τα 2/3 της διαδρομής. Τον Αύγουστο του 2018, βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη για να σκαρφαλώσει τους γρανιτένιους τοίχους του TSARANORO, το οποίο θεωρείται το YOSEMITY της Αφρικής.

Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τις μαραθώνιες αποστάσεις και για 2 χρόνια βοήθησε στην οργάνωση του ορειβατικού Μαραθωνίου «FAETHON” στον Όλυμπο.

Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας και Ταμίας του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) Αθηνών το 1994-1996 και ήταν μέλος του Διοικ. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης το 1997-99, με αρμοδιότητα Αναπληρωτής Υπεύθυνος Ορειβασίας.

Ως κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει, αναφέρεται η οργάνωση (με τη βοήθεια του Θ. Κλαουδάτου) μεταφοράς παιδιών Δημοτικών σχολείων της Αθήνας στα μονοπάτια της Πάρνηθας και η ενημέρωσή τους για τον Εθνικό Δρυμό. Επίσης, σχεδίασε, ανάπτυξε και εφάρμοσε στατιστικό λογισμικό, για την διερεύνηση (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) των ατυχημάτων που συμβαίνουν στα αθλήματα και στις δραστηριότητες του βουνού. Ακόμη, συμμετείχε στην έρευνα και ανάσυρση νεκρού στη Δίρφυ και στον Ερύμανθο.

Έχει συγγραφική δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει διάφορα τεχνικά άρθρα όπως, Μετεωρολογία, Χιονοστιβάδες, Προσανατολισμός, Βασικές αρχές του GPS και ήταν εισηγητής στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Αθηνών to 2004, με θέμα «Συμμετοχή των υλικών στην ανάπτυξη της ορειβασίας».

Βραβεύτηκε δυο φορές από τον ΕΟΣ Αθηνών, το 2013 και το 2018, για την ορειβατική του δράση.

Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως καθηγητής Μαθηματικών & Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

επιστροφή


Facebook