το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο και τα Μέλη του Το Σωματείο Το Συμβούλιο Τα Μέλη - Οδηγοί Βουνού Κώδικας δεοντολογίας ¶δεια ¶σκησης Επαγγέλματος Επικοινωνία
εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Εκπαίδευση των Οδηγών Βουνού Σχολή Οδηγών Βουνού
υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Υπηρεσίες των Οδηγών Βουνού Ορειβασία Αναρρίχηση βράχου Αναρρίχηση πάγου Σκι Canyoning Εργασίες σε ύψος
Τα Μέλη - Οδηγοί Βουνού

ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ (1951-2013)

Ο Κώστας Χουλιάρας γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1951. Από έφηβος είχε δείξει ότι θα προσπαθούσε ν’ αγγίξει τον ουρανό ξεκινώντας από τις κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας και συνέχισε σχεδόν σε όλα τα βουνά της Ελλάδας και σε όλον τον κόσμο.

Όταν δεν ονειρευόταν τα βουνά εξασκούσε το επάγγελμα του μηχανολόγου σαν εκπαιδευτικός στο τότε Τ.Ε.Λ. και Τ.Ε.Σ. του Καρπενησίου από το 1974.

Το 1987 απέκτησε το δίπλωμα Εκπαιδευτή Ορειβασίας της Ομοσπονδίας Ορειβασίας, και το 1993 έγινε Οδηγός Βουνού. Από το 1995 είχε επίσης και δίπλωμα Οδηγού Ποταμού Rafting-Kayak.

Είχε διατελέσει επικεφαλής εκπαίδευσης σε σεμινάρια εναλλακτικών μορφών τουρισμού του Δασαρχείου Καρπενησίου και διαφόρων Κ.Ε.Κ.

Από το 1981 ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΣ Καρπενησίου, ενώ κατά διαστήματα είχε διατελέσει και πρόεδρος.

Συμμετείχε για πολλά χρόνια σαν υπεύθυνος ή βοηθός εκπαιδευτής σε διάφορες σχολές της Ε.Ο.Ο.A., σε πολλές σχολές αρχαρίων ορειβατών που πραγματοποιήθηκαν στο Καρπενήσι καθώς και στο πρόγραμμα «Νέοι και Βουνό» για την περιοχή του. Είχε επίσης πάρει μέρος και σε αρκετούς αγώνες χιονοδρομίας.
Ήταν επίσης ενεργό μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης  από το 1987 και είχε λάβει μέρος σε αρκετές διασώσεις στους ορεινούς όγκους της ιδιαίτερης πατρίδας του και ανά την Ελλάδα.

Από το 1992 ασχολήθηκε με τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ευρυτανία ως υπεύθυνος οργάνωσης και εκτέλεσης προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού για την εταιρεία Τrekking Ηellas, καθώς και με τις κατασκηνώσεις βουνού για παιδιά στην περιοχή της Καλιακούδας όπου πέρναγε όλα τα καλοκαίρια τα τελευταία του χρόνια.  

Η ορειβατική δράση του ενδεικτικά, χωρίς ποτέ να έχει κρατήσει προσωπικό αρχείο, ήταν στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας με αναρριχητικές διαδρομές στον Όλυμπο, στη χιονότρυπα του Φαλακρού, σε πολλές διαδρομές της Γκιώνας σε όλα τα βουνά της Ευρυτανίας όπως στο Βελούχι, στην Καλιακούδα, στην Χελιδώνα και στο Κλειδί. Για πολλά χρόνια πέρναγε την γιορτή του Αγίου Πνεύματος εξερευνώντας και μια καινούργια διαδρομή στα βράχια της Βαράσοβας. Το 1989 συμμετείχε στην Ομοσπονδιακή αποστολή στα Ιμαλάια ανεβαίνοντας στα Island Peak (6.183m.) και Lobutche East (6.119μ). Είχε επίσης αναρριχηθεί στις ¶λπεις. 

επιστροφή


Facebook